Sting: My Songs Tour

Sep
20
2022
Tampere, Fi
Nokia Arena
Share


Keikka-arvio | Suomessa keikkaileva Sting, 70, on kovassa iskussa – "Kun työmoraali on kunnossa, ei paljon valittamista jää"


Ei voi kuin spekuloida, mahtoiko Englannin Wallsendissä lokakuussa 1951 syntynyt Gordon Sumner ajatella, että kiertäisi maailmaa vielä 70 vuoden iässä. Yksi hyvä perustelu ja syy hänellä siihen on: laulut, joita riittää useammalta vuosikymmeneltä, monenlaisilla tyyleillä ja kuluneesti sanottuna joka lähtöön.


Puhutaan siis Stingistä, joka esiintyy Helsingin jäähallissa torstaina. Tiistain keikan perusteella voi vaan suositella, että mikäli on mahdollista lähteä keikalle, sinne kannattaa ehdottomasti mennä.


Tampereen Nokia-areenalla tiistaina Sting tarjosi myös monta yllätystä. Miehen avainbiisit ovat koko maailmalle tuttuja, mutta käytännössä loppuunmyyty areena sai hämmästellä muun muassa sitä, miten hienossa lauluvireessä Sting on. Monella 70 vuoden ikään ehtineellä rekisteri ehtii kärsiä moneen otteeseen, Stingin äänessä ei ollut havaittavissa vielä merkkiäkään vanhuudesta.


Samoin jokainen suomalainen mies saattoi katsoa hämmästellen sitä, miltä voi näyttää 70-vuotias mies: silmämääräisesti arvioituna voisi sanoa, että ainakaan lasista laulukirjaa Sting ei ole liiemmin katsellut uransa aikana – jos ikää ei tietäisi, miehen voisi ajatella olevan lähelle samaa ikää kuin bändinsä useampi soittaja.


Nimeä My Songs kantanut kiertue on suunniteltu varmoin ottein. Noin puolentoista tunnin mittaista settiä ei tuhlata välispiikkeihin, vaan musiikki puhuu puolestaan. Siihen aikaan ehtii soittaa helposti 19 biisiä ja avausraita, Police-yhtyeen suurimpiin hitteihin kuuluva Message in a Bottle osoittaa niin sävellyksen, sanoituksen kuin bändisoitonkin puolesta, että tämän illan maestro ei tosiaan leiki tai puuhastele. Kun setti ehtii kahdeksanteen kappaleeseen, Tapani Kansan suomennoksen ansiosta hieman puhki soitettuun ja tahtomattaan koomisia sävyjä saaneeseen Fields of Goldiin, ymmärtää helposti miksi Stingin ura jatkuu vielä kuudennella vuosikymmenellä. Ja suosiota on sen verran, että miehen maailmankiertue jatkuu vielä aina vuoden loppuviikoille saakka.


Kerrataan tärkeimmät syyt: mies ymmärtää musiikkia harvinaisen avarakatseisesti. Se tarkoittaa sitä, että mies pystyy ottamaan vaikutteita monista eri tyyleistä ja tehdä niistä musiikkia, joka kuulostaa nimenomaisesti Stingiltä. Kun työmoraali on kunnossa ja musikaalista lahjakkuutta soittaa, eipä siinä paljon valittamista jää. Reggae, uusi aalto, rock, jazz, pop ja maailmanmusiikki ovat kaikki niitä raaka-aineita, joita artisti osaa käyttää taidokkaasti ja myös valita soittajansa sen mukaan. Keikkabändi oli luonnollisesti kokoelma muusikoita parhaasta päästä, ja mukana hääri suvereenisti myös Stingin poika Joe Sumner.


Lavavalojen suunnittelu oli yksinkertaista, mutta näyttävää. Pekka Ruissalo


Kun on omat biisinsä ja oman uransa tehnyt, niitä voi soitella myös rennonletkeästi kun itseluottamus on kunnossa. Egoilusta miestä ei missään tapauksessa voi syyttää: taitaville taustasoittajille annettiin keikan aikana kunnolla tilaa ja omaksi esiintymisasuksi riitti mustat farkut ja harmaa t-paita. Lavalla eivät raketit räjähdelleet, vaan valosuunnittelussa luotettiin lähes vähäeleiseen tyylikkyyteen.


Aivan suurimpien hittien alkuperäiset versiot saattavat kaiken nähneillä artisteillakin olla sellaisia, että niihin ei enää toista kertaa uran aikan pysty. Toisaalta: ei tarvitsekaan pystyä. Police-yhtyeen suurin hitti, rakkauslauluksi usein väärin tulkittu Every Breath You Take vedettiin levyversiota nopeampana ja vähemmällä dramatiikalla kuin 1980-luvun Sting sen teki. Toisaalta tuolloin taustalla oli siviilielämään liittynyt kolmiodraama sekä jännitteinen bändisuhde, jossa Sting ja Police-yhtyeen rumpali Stewart Copeland saattoivat käydä toisiinsa käsiksi studio-olosuhteissakin. Ehkä jännite sitten kannatti, jos ajatellaan minkälaisia lopputuloksia roihuksi asti yltänyt sosiaalinen tulipalo sai aikaan.


Sting on edelleen silminnähden hyvässä kunnossa. Laulu oli koko keikan ajan käytännössä moitteetonta. Pekka Ruissalo


Ajan myötä Copeland ja Sting ovat jälleen ystävystyneet, ja mitä ilmeisemmin myös Stingin siviilielämä on ollut jo pidemmän aikaa kunnossa. Lavatoiminnan perusteella voi myös monesta näkökulmasta sanoa, että tiistai-illan näyttöjen perusteella Sting tulee tekemään maailmankiertueita helposti vielä vuosikymmenenkin ajan.


Kaikkein parasta esiintymisessä oli huomata, että artisti nauttii esiintymisestä edelleen hurjasti. Siinä on samalla myös oppia ja ojennusta meille nuoremmille, on oma leipälaji sitten mikä tahansa.


Lähtekää keikalle torstaina, jos mahdollista. Sting, 70, on kovassa iskussa.


(c) Tamperelainen by Pekka Ruissalo

Comments
0

PHOTOS

img
img